Seoska domaćinstva

Grandfather's place

Seosko domaćinstvo „Grandfather’s place“ se nalazi u selu Budovice, opština Plav. Slikovito selo sa kućama od kamena i drveta će vas ostaviti bez daha. Smješteno je na 1200 mnv. odakle se pruža prelijep pogled na Plavsko jezero.

Domaćinstvo se uglavnom bavi voćarstvom, uzgajaju razne vrste voća i nastoje da sačuvaju autohtone sorte. Gosti imaju priliku da probaju domaće džemove, sokove, slatko i kompote. Ljubazni domaćini će po vašoj želji pripremiti domaću hranu. Uglavnom se spremaju tradicionalna jela, karakteristična za ovo područje Crne Gore – kukuruzni kačamak, pšenični kačamak, pite, mantije, sarme, razne vrste salata pripremljene od domaćeg povrća…Gosti takođe imaju mogućnost da sami pripremaju hranu. Ukoliko želite hranu sa roštilja, nedaleko od domaćinstva se nalazi i vidikovac sa šadrvanom, česmom i roštiljem, gdje domaćini mogu spremati za vas, ili ako želite možete i sami.

Smještajni kapaciteti:

Ukupno 11 ležajeva raspoređenih u tri drvene vikendice sa kupatilom.

I vikendica –  4 ležaja

II vikendica – 4 ležaja

III vikendica – 3 ležaja (bračni krevet i samac)

Na samo par stotina metara od domaćinstva je Nacionalni Park Prokletije. Kroz selo prolazi lokalna biciklistička staza PL 03 koja vodi putem od Plava preko Vardišta i Budovica do Memine planine (2 074mnv) i nazad preko Vojnog sela do Plavskog jezera. U blizini je i nekoliko lokalnih planinskih staza, kao i najznačajnija Međunarodna planinska staza „Peaks of the Balkans“, koja prolazi kroz Crnu Goru, Kosovo i Albaniju i predstavlja najuzbudljiviju planinsku avanturu koja je duga 192 km i može se preći za 10 dana. Inače projekat „Peaks of the Balkans“ je osvojio prvu nagradu „Turizam za budućnost“  Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC) 2013 godine u Abu Dabiju.

Dodatne aktivnosti:

  • iznajmljivanje bicikla i vožnja po živopisnim predjelima Plava, Gusinja, Prokletija
  • organizovanje planinarenja na Meminu planinu
  • organizovanje planinarenja po NP Prokletije odnosno rezervatu parka Hritskom jezeru
  • organizovanje džip tura
  • obilazak Visitorskog jezera, doline Grebaje, vodopada Grlja i Oka Skakavice i Centra za posjetioce NP Prokletije u Gusinju

Domaćinsvo je od centra Plava udaljeno 7 km asfaltnim putem.

Udaljenost od aerodroma Podgorica – 200 km magistralnim putem preko Kolašina i Ribarevina ( vožnja traje nešto duže od 3 sata). Putem preko Albanije se stiže za manje od 2 sata.

Udaljenost od Tivatskog aerodroma – 300 km.

Moguće je organizovati tranfer od aerodroma i nazad.

Domaćinstvo Vukadinovic

Seosko domaćinstvo “Vukadinović” nalazi se u mjestu Bojne njive. Smješteno je visoko na planini na nadmorskoj visini od 1050 m ali ipak udaljeno samo 3 km od centra grada Mojkovca. Na ovom području se odigrala čuvena Mojkovačka bitka, tokom I svjetskog rata u kojoj je pobjedu odnijela  crnogorska vojska nad moćnijom austrougarskom vojskom. Iz tog razloga ovo mjesto Crnogorcima je jako važno.

Na imanju su podignute dvije plantaže voća (1 600 biljaka – jabuka, aronija, šljiva, trešnja, višnja, kruška, orah itd.).Od povrća uzgajaju krompire, cveklu, šargarepu, pasulj, luk, paprika i drugo sezonsko povrće. Domaćinstvo posjeduje sertifikat za organsku proizvodnju.Prave voćne sokove bez aditiva koje obavezno morate probati. Na ovoj površini imanja od 5 ha takođe možete naći prirodne šumske plodove – jagodu, kupinu, malinu, borovnicu, pečurke. Gosti mogu slobodno šetati, obilaziti voćnjake.  Ako dođete u avgustu ili septembru možete učestvovati u berbi voća i pravljenju sokova.

Vukadinovići imaju planinsku drvenu kuću i još bungalov za smještaj turista  (ukupno 8 ležajeva). U kući je 6 ležajeva sa dnevnim boravkom, kuhinjom, kupatilom i dvije spavaće sobe. Bungalov ima 2 ležaja i kupatilo. Između ova dva objekta nalazi se piknik prostor sa roštiljem i ognjištem. Hranu možete sami spremati ili poručiti kod domaćina. Takođe domaćinstvo posjeduje i salu za ručavanje sa kuhinjom.  Idealno mjesto za bježanje iz gradske gužve, uživanje u netaknutoj prirodi i organskoj hrani.

Kroz imanje prolazi kružna biciklistička staza dužine 6 km, u pravcu sjeverozapada do Uroševine, zatim Suovrha i Bojne njive. Postoje i pješačke staze sa kojih se pružaju divni panoramski pogledi. Staze su blage, makadamske i kompletne su u hladu.

Prema istoku, u pravcu planine Bjelasice, na udaljenosti oko 6 km nalaze se iskopine grada Brskova iz 13 vijeka. Na lokalitetu od Krsca, Uroševine, Bojne njive u pravcu planine Bjelasice u dužini od 12 km posjetioci mogu vidjeti obilježja i tragove Mojkovačke bitke iz 1916 godine.

Domaćinstvo posjeduje i mini golf teren a takođe možete iznajmiti bicikla i uživati u vožnji.

Najbliži aerodrom je u Podgorici i udaljen je od Mojkovca 90 km koji je povezan željezničkim i drumskim saobraćajem.

Po želji naših gostiju Turistička agencija „Kolašin Eco Travel“ može organizovati transfer do domaćinstva, takođe od aerodroma i nazad.

Seosko domaćinstvo Malo Selo

Seosko domaćinstvo „Malo Selo“ je smješteno u podnožju planine Bjelasica u planinskom selu Kurikuće na 13 km od grada Berana, na sjeveru Crne Gore. Od Nacionalnog parka Biogradska Gora domaćinstvo je udaljeno oko kilometar. Samim tim sve ljepote NP su na dohvat svakog ljubitelja prirode koji posjeti ovo domaćinstvo.

Dočekaće vas ljubazni domaćini i njihovo četvoro djece, svi su uključeni da pomognu  gostima, u kući koju su preuredili za boravak turista. Bićete u dilemi da li da šetate po Bjelasici i uživate u prostranstvu i vidicima ili požurite kući gdje vas čeka bogata trpeza sa domaćom hranom koju priprema vrijedna domaćica. Za pripremu hrane se možete dogovoriti sa domaćinima ili po želji pripremati sami. Uživaćete u prelijepom ljetnjikovcu ispred kuće u kom se može ugostiti do 18 osoba.

Domaćinstvo sadrži: dvije spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju, kupatilo, terasu i ljetnjikovac. Ukupno ima 7 ležajeva. Kuća je kamena pa ćete se u njoj osjećati prijatno čak i kada su visoke temperature.

Nacionalni Park Biogradska gora ima 6 ledničkih jezera, a gostima ovog domaćinstva su najbliži Šiško i Urslovačko jezero. Šiško jezero je udaljeno oko 4 km makadamskim putem i odlična je ruta za biciklizam ili pješačenje. Urslovačko jezero se nalazi ispod samog vrha Crne glave – najveći planinski vrh Bjelasice (2 138 mnv), plijeni svojom ljepotom i ostavlja bez daha sve turiste uprkos tome što je jedno od najnepristupačnijih jezera u Crnoj Gori. Udaljeno je samo 3 km od domaćinstva pa ga mnogi i nazivaju Kurikućko jezero. Nije moguće doći automobilom, pa je idealna tura za planinarenje.

Domaćinstvo je od Berana udaljeno 15 km. Najbljiži aerodrom je u Podgorici i udaljen je 160 km. Najbljiža autobuska stanica od domaćinstva je na oko 13 km.

Po želji naših gostiju Turistička agencija „Kolašin Eco Travel“ može organizovati transfer do domaćinstva, takođe od aerodroma i nazad.